Sery twarde i półtwarde

Gruyere
Ser twardy o jasnożółtym, zwartym, lecz kruchym miąższu z rzadko
rozsianymi oczkami wielkości ziaren grochu. Nazwa „gruyere” wywodzi
się z dawnego hrabstwa Greyerz. Jego produkcja opiera się na pasteryzowanym
mleku krowim, smak ma lekko pikantny, zapach wyrazisty.
Czas dojrzewania to ok. 3 miesiące, lecz im jest starszy tym smaczniejszy
i bardziej korzenny. Jest znakomity na deskę serową, a także doskonałym
składnikiem wielu potraw np. sosów, sałatek, zapiekanek oraz tradycyjnej
szwajcarskiej potrawy fondue. Zawiera min. 45 % tł. w suchej masie.

Maribiere
Ser półtwardy, aromatyczny, lekko gorzkawy, lekko pikantny. Produkowany
jest w formie kwadratów o wadze ok. 7 kg. Dojrzewa ok. 1,5 miesiąca.
Jego charakterystyczną cechą jest biegnąca przez środek szara linia,
która powstaje w jednej z wcześniejszych faz produkcji przez posypanie
świeżego jeszcze sera naturalnym popiołem roślinnym. Wynika to z
tradycji produkcji tego sera w górzystych regionach Francji. Zawiera min.
45 % tł. w suchej masie.
Ser ten smakuje najlepiej na zimno ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Nadaje się także do topienia i spożywania na ciepło z ziemniakami.

Raclette
Ser o półtwardej konsystencji i delikatnym, aromatycznym posmaku.
Produkowany jest z mleka krowiego w formie kwadratów o wadze
ok. 7 kg. Dojrzewa ok. 1,5 miesiąca. Obok fondue jest najbardziej popularną
potrawą w Szwajcarii. Zachwyca swoim smakiem i barwą
- kolor kości słoniowej. Zaletą Raclette jest możliwość bardzo szybkiego
przygotowania przepysznej potrawy. Ser można podawać z warzywami,
wędlinami, mięsem, ziemniakami, rybami i przyprawami. Zawiera min.
45 % tł. w suchej masie.

Ementaler
Najsłynniejszy ser szwajcarski, o łagodnym, lekko słodkawym smaku,
wytwarzany z pasteryzowane mleka krowiego. Produkowany w tradycyjnych,
dużych kręgach o wadze ok. 55 kg. Dzięki odpowiednim
warunkom dojrzewania, które trwa 3 miesiące w serze tworzą się oczka
o regularnych brzegach. Swą nazwę zawdzięcza pięknej i malowniczej
dolinie rzeki Emme w samym środku Szwajcarii. Słynny podziurawiony
ser emmentaler jest najczęściej spożywany jako dodatek do kanapek,
sałatek, koreczków oraz innych potraw. Zawiera min. 45 % tł. w suchej
masie.


Copyright © 2008 by Franser, projekt i wykonanie serwisu: Indecity